Overheidsdelegatie uit Manisa (TR) en Valencia krijgt uitleg over Green Deal van HTCI

Op 3 juli 2024 gaf Holland Trade Center Istanbul een presentatie over de Green Deal, tijdens een bijeenkomst van afgevaardigden van de Gemeenten en Kamer van Koophandels van de zustergemeentes Manisa (Turkije) en Valencia (Spanje), georganiseerd door de ‘Netherlands Turkish Trade Foundation‘ in Rotterdam.

Voorkom CO2-belasting

De Europese Green Deal en de verplichte bureaucratische verwerking en implementatie van deze regels stonden vervolgens op het programma. 

“De Green Deal stelt strenge eisen aan de CO2-uitstoot,” aldus Holland Trade Center Istanbul. “Bedrijven die niet aan deze eisen voldoen, riskeren hoge CO2-belastingen op hun producten. Dit kan hun concurrentiepositie aanzienlijk schaden.”

Concurrentiepositie behouden door training

Al snel werd duidelijk dat het delen van kennis, praktische handreikingen en trainingen over hoe men de Green Deal-regels dient te implementeren van groot belang is. “Wij staan klaar om Turkse bedrijven te ondersteunen bij deze transitie,” vervolgde de Nederlandse expert. “Het is van cruciaal belang dat ze de juiste stappen nemen om hun productieprocessen te verduurzamen. Alleen zo kunnen ze hun marktaandeel in Europa behouden en zelfs uitbreiden.”

Over het algemeen kan men stellen dat Turkse Kamers van Koophandel zich aan het voorbereiden zijn voor de Green Deal met ‘Europa’ sessies en trainingen. Echter, typerend voor Turkije is dat deze veelal door (technische) ingenieurs of door (algemene) consultants worden gefaciliteerd.

Juist daarin onderscheidt het Holland Trade Center Istanbul zich. De trainingen worden gegeven door ondernemers die bij hun opdrachtgevers de Green Deal-implicaties reeds hebben doorgevoerd. Zij zijn gespecialiseerd in internationaal product-, programma- en projectmanagement en hebben jarenlange praktijkkennis in o.a. de voeding, energiesector en IT-sector.

Er wordt uitgelegd welke rapportageverplichtingen Turkse ondernemers wacht die concurrerend hun producten in Europa willen leveren.

KOM MEER TE WETEN OVER DE GREEN DEAL

Wat betekent de Green Deal voor ondernemers die zaken doen met Turkije?